Tempe(h) is afkomstig van Java in Indonesië, waar het dagelijkse kost is. Het is een gefermenteerde cake van bonen, granen, noten en/of pulp hiervan die overblijft na bijvoorbeeld tofu- of olieproductie. De schimmels komen van nature op Java voor en men heeft er de fermentatietechniek geperfectioneerd. Al lang wordt er tempeh gemaakt van verschillende ingrediënten, zoals tempe benguk van fluweelbonen en tempe kecipir van vleugelbonen. De naam ‘tempeh’ verwijst zowel naar de techniek als naar het eindproduct. De “h” op het eind is in het westen toegevoegd om verwarring over de uitspraak te voorkomen.
Twee van ons hebben onderzoek gedaan naar tempehproductie en de mogelijkheden van de techniek, zowel in Indonesië als in Nederland. We zien veel kansen op het vlak van teelt, gastronomie, duurzaamheid en eetcultuur. Tempeh is onlosmakelijk verbonden met Indonesië, de Indische en Indonesische gemeenschap in Nederland, en daarmee met de koloniale geschiedenis. Dat biedt een enorm rijke culturele context, maar roept ook vragen op over de juiste omgang hiermee. We vinden dat tempeh de aandacht moet krijgen die het verdient maar willen ons niet ongegeneerd iets toe-eigenen. Wij zijn daarom nog zoekende hoe we ons hiertoe verhouden en zijn met verschillende mensen in gesprek om er meer over te leren.
Tempe(h) is afkomstig van Java in Indonesië, waar het dagelijkse kost is. Het is een gefermenteerde cake van bonen, granen, noten en/of pulp hiervan die overblijft na bijvoorbeeld tofu- of olieproductie. De schimmels komen van nature op Java voor en men heeft er de fermentatietechniek geperfectioneerd. Al lang wordt er tempeh gemaakt van verschillende ingrediënten, zoals tempe benguk van fluweelbonen en tempe kecipir van vleugelbonen. De naam ‘tempeh’ verwijst zowel naar de techniek als naar het eindproduct. De “h” op het eind is in het westen toegevoegd om verwarring over de uitspraak te voorkomen.
Twee van ons hebben onderzoek gedaan naar tempehproductie en de mogelijkheden van de techniek, zowel in Indonesië als in Nederland. We zien veel kansen op het vlak van teelt, gastronomie, duurzaamheid en eetcultuur. Tempeh is onlosmakelijk verbonden met Indonesië, de Indische en Indonesische gemeenschap in Nederland, en daarmee met de koloniale geschiedenis. Dat biedt een enorm rijke culturele context, maar roept ook vragen op over de juiste omgang hiermee. We vinden dat tempeh de aandacht moet krijgen die het verdient maar willen ons niet ongegeneerd iets toe-eigenen. Wij zijn daarom nog zoekende hoe we ons hiertoe verhouden en zijn met verschillende mensen in gesprek om er meer over te leren.